[O1] problem z turbiną?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • guciod
    Classic
    • 2010
    • 13

[O1] problem z turbiną?

ja sprawdziłem u siebie gdzie mam lotosy i wyszlo mi że są 3 z drugiej strony miasta i się zaczolem zastanawiać czy warto
    Buhaj_2007
  • majkel2420
    Classic
    • 2009
    • 33

[O1] problem z turbiną?

Mam takie pytanie dotyczące objawów kończenia sie turbiny tzn. Ostatnio moja octavia była w warsztacie na wymianie sprężarki klimatyzacji. Przy odbiorze mechanik poinformował mnie że chyba kończy mi się turbina. Wywnioskował to po zauważeniu na betonie czarnego osadu z wydechu.Silnik pracował na wysokich obrotach. Ja osobiście przeglądałem układ dolotowy powietrza i wylotowy, z zewnątrz jest ok wszędzie sucho, EGR suchutki, turbina sucha, jedynie delikatnie przypocona odma. Silnik na 15000 tyś bierze około 0,5 l oleju (5W50). Czy to niepokojące objawy, czy tak ma byc.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Diagnoza kończącej się sprężarki po sadzy w wydechy-gratulacje dla mechanika. Jeżeli nie łapie notlaufuw, nie słychac gwizdów i innych, nie bierze oleju, turbo suchutkie, auto ciągnie jak trzeba, to wg mnie nie ma się czym przejmowac.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Krzycho-63
        Rider
        • 2007
        • 628
        • Superb II (3T4)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez kabanos13
        Jeżeli nie łapie notlaufuw, nie słychac gwizdów i innych, nie bierze oleju, turbo suchutkie, auto ciągnie jak trzeba, to wg mnie nie ma się czym przejmowac.
        Też tak sądziłem,ale...Turbo do końca idealnie,aż raptem bum!Czym się skończyło?Jest nowe turbo-poprzednie nie nadawało się już do regeneracji(urwała się ośka wirników i zmasakrowała resztę).Jednak po wymianie turbiny okazało się ,że jest ugięty korbowód.Cóż w sumie dwa wieczory +turbina+korbowód i moja robocizna.
        Skoda Superb II Ambition
        2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Tony065
          RS
          • 2009
          • 2487
          • Octavia I (1U2)
          • ARX 1.8 20VT 150 KM

sadza z wydechu TDI przy wysokich obrotach to norma bez DPF. majkel2420, zmień mechanika, bo bzdury gada.
          Black Pearl, Elegance & RS LOOK
          @ by Tune-up Gdańsk
          TDI VP++ i jeszcze rośnie
          Antek

Komentarz

• Tomakinho
            Classic
            • 2010
            • 24

Jeżeli mogę się podpiąć.
            Ja u siebie odkryłem turbina jest mocno spocona na korpusie. Ale w działaniu nie mam zastrzeżeń. Wchodzi na obroty nie gwiżdże nie odcina się.
            I teraz pytanie mam czy to też może świadczyć że turbina się kończy?
            Skoda Octavia 1.9 TDi AXR 2006r. od 186 kkm.

Komentarz

Pracuję...